Ateljé Stundars firar tjugo år

Kulturchef Ann-Maj Björkell-Holm och konstläraren Robert Back tillsammans med professor Ulrika Ferm, en av de absoluta nyckelaktörerna när gästkonstnärsresidenset grundades år 1998.

 

Gästkonstnärsresidenset Ateljé Stundars firar tjugoårsjubileum i höst. Det populära residenset, som lockar unga begåvade bildkonstnärer från världen över, grundades år 1998 på Stundars museiområde i Solf, Korsholm.

Tjugoårsjubileet firades i slutet av oktober med en riktig födelsedagsfest. Huvudtalare på festen var professor Ulrika Ferm, en av nyckelaktörerna vid grundandet av residenset. Publiken fick också ta del av en överblick över residensets alla verksamhetsår. Även nuvarande och tidigare gästkonstnärer medverkade med programinslag och personliga hågkomster från residensvistelsen. 

Ateljé Stundars verkar inom ramen för det internationella Artist in Residence-nätverket. Gästkonstnärerna bjuds in en gång om året på basis av ansökningar. Konstnärerna får sedan arbeta och bo hyresfritt vid residenset i tre månader.

Gästkonstnär under höstens sista månader är Susana Wessling från Portugal. År 2019 kommer residenset att gästas av Allison Roberts (USA), Atefeh Majidi-Nezhad (Iran), Jan Lütjohann (Tyskland) och Zhiwan Cheung (USA).

Konstnärerna väljs ut av en sakkunniggrupp , som består av konstläraren Robert Back (YH Novia, Jakobstad), konstexperten Dan Holm (Vasa), konstnären Jimmy Pulli (Vasa), verksamhetsledare Gunilla Sand (Stundars museum), museisakkunnig Peter Båsk (Korsholm) och kulturchef Ann-Maj Björkell-Holm (KulturÖsterbotten). Som sekreterare i gruppen verkar informationssekreterare Carola Harmaakivi. 

Läs mera: www.kulturosterbotten.fi/atelje-stundars!

 

Text och bild: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten

Svenska veckan – kulturevenemang hela veckan!

Svenska veckan – Svenskfinlands största kulturevenemang – firas i år stort i hela Svenska Österbotten. Nya Svenska veckan-orter är Vasa och Korsholm. Där inleds veckan inleds måndagen den 5 november kl. 18 med en kväll med Topelius (på SLS i Vasa). På tisdagen – Svenska dagen – kan man lyssna till författaren Sara Jungersten, som intervjuas av Susann Skata på evenemanget Boken och jag. Författarbesöket börjar kl. 18 i Dramasalen på Vasa stadsbibliotek. Samtidigt bjuds också på en intressant föreläsning om finlandssvenska dialekter. Den ordnas på Vaasa-opisto, med start kl. 18. 

Onsdagen bjuder bl.a. på spökberättelser kl. 18 på Stundars. På torsdagen ordnas på Folkhälsan i Vasa ett heldagsseminarium om funktionsrätt. Den som vill öva upp sina språkfärdigheter med hjälp av tandem-metoden har en fin chans till det, på torsdagskvällen kl. 17 på Arbis.

På onsdagskvällen blir det vernissage på Mikael Herrgårds fotoutställning om jungfrudanserna i Kvarken. Utställningen finns på Världsarvsporten på Replot. Samma kväll kan man höra författaren Lars Sund berätta om hur tonåringen – den nya människan – blev till. Författarbesöket ordnas på Academill och börjar kl. 18.

På lördagen kan man tillsammans med familjen söka sig till TaiKon på kasernområdet för att bygga egna lyktor och lanternor. Senare – närmare bestämt på Barnkonventionens dag den 20 november – kan man ta del i en stor ljusparad med sina lyktor. När kvällsmörkret på lördagskvällen har lagt sig, är det sedan dags för spökberättelser, den här gången i Södra Vallgrund (med start kl. 18). 

Närmare uppgifter om programmet i Vasa och Korsholm, se www.svenskaveckan.fi/orter/vasa-korsholm

Svenska veckan firas sedan tidigare också i Karleby och Sydösterbotten. I Karleby ordnas bl.a. Dialektens dag, skrivverkstäder med Alfred Backa, Föreningarnas dag, en sångkväll och mycket, mycket annat.  

Måndagen är av tradition Dialektens dag under Svenska veckan i Karleby. Då kan man lyssna på specialforskare Peter Slotte som berättar om ”rooli oola” – underliga ord – i Karlebydialekten. Samtidigt går startskottet för årets dialekttävling; då delas tävlingsblanketterna ut! Tid att lämna in dem till Luckan finns till slutet av november. 

Tisdagen – Svenska dagen – firas på Jungsborg kl. 19. Festtalare är författaren Lars Sund med Oa Lönnbäck som konferencier. 

För historieintresserade ges en föreställning av I drottning Kristinas fotspår, torsdag kl. 19 på stadsteatern. På lördagen blir det Föreningarnas dag och cirkusuppvisningar i stadsbiblioteket.

Svenska veckan avslutas med en farsdagskonsert med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på Jungsborg, söndag 11.11 kl. 18.

Närmare information om Svenska veckan i Karleby: www.svenskaveckan.fi/orter/karleby 

I Sydösterbotten bjuder Svenska veckan på kultur för alla och envar. Veckan inleds med teater i skolorna i Närpes, Kaskö och Kristinestad. På tisdag kl. 18 ordnas en stor Svenska dagen-fest i kulturhuset Dux i Kristinestad. Tillställningen är öppen för alla.

Program på Dux blir det även på onsdagskvällen, med start kl. 19. Då utlovas konsert med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu. Torsdagen är litteraturvännernas dag. Då bjuder Närpes stadsbibliotek på ett författarbesök med Christel Sundqvist, med start kl. 18. 

Svenska veckan i Sydösterbotten avslutas på lördagskvällen med en monolog som framförs av skådespelaren Alex Holmlund. ”Att fördriva tid” börjar kl. 19 på kulturhuset Dux i Kristinestad.

Närmare information om Svenska veckan i Sydösterbotten: www.svenskaveckan.fi/orter/sydosterbotten

Texter: Carola Harmaakivi, Reidunn Manderbacka och Robert Westergård, KulturÖsterbotten

YA med och skapade undervisningsmaterial inom kulturutbildningar

Inom projektet EL Art 2.0 har YA tillsammans med europeiska samarbetspartners i Nederländerna, Spanien och Sverige utvecklat och producerat undervisningsmaterial med fokus på bland annat företagsamhetstänkande, kreativitet, kommunikation och social kompetens. Materialet, som kan laddas ner från projektets hemsida, är kreativt och kan användas individuellt eller i team.

"We believe that many of the key skills and attitudes needed as an entrepreneur are the same ones you already possess as an artist, like creativity, drive and commitment. We also believe that ‘networking’ and ‘promotion’ don’t have to be dirty words, but can become a natural part of the artistic process. Likewise, ‘money’ and ‘security’ are nothing to sneer at, but form the foundation to your practice."

www.creativityasacareer.com

Projektet finansierades genom ERASMUS+ programmet. 

Text: Susanna Vestling, internationell koordinator vid YA

Stora österbottniska integrationsdagarna

 

23-24.10.2018 ordnades Stora österbottniska integrationsdagarna vid Academill i Vasa. Som arrangörer för tillfället fungerade projekten ”Stig In! Astu Sisään! Come in!” och ”En bra start i Österbotten”. Yrkesakademin i Österbotten är och har varit en delgenomförare inom det ESF-finansierade projektet ”En bra start i Österbotten” som avslutas 31.12.2018.

Inom projektet har man arbetat med att förbättra invandrares integration och delaktighet i initialfasen för alla typer av invandrare.

Yrkesakademin i Österbotten har under projekttiden utvecklat och genomfört utbildning för samhälls- och hälsokommunikatörer samt utvecklat testmaterial för inledande kartläggning av språk- och studiefärdigheter.

Projektet har tagit fram och skapat en gemensam modell för integration i Österbotten som möjligen andra delar av Finland är intresserade av att ta efter. Stora österbottniska integrationsdagarna ordnades som en avslutning för projektet.

Under dagarna fick de över 150 deltagarna möjlighet att höra på både nationella och internationella föreläsare med olika vinklingar på ämnet integration. En av huvudtalarna under dagarna var Dr. Alison Strang, Queen Margaret University, Edinburgh. Hon föreläste på temana ”Understanding Integration: A Conceptual Framework” och ”Social Connection and Social Isolation – a Key Factor in Mental Wellbeing”.

Med de båda seminariedagarnas föreläsningar och erfarenheter som delades där så kan man kanske sammanfatta att seminariet gav oss ytterligare bekräftelse på att sociala kontakter, nätverk och majoritetsbefolkningens attityder, värderingar och vilja har stor betydelse för integrationen av migranter. 

Sofia Mitts-Björkblom, utbildare vid YA

Tankar från en marknad – på resa med Mathantverkare i Lombardiet

  

Denna lördagsmorgon i medlet av oktober skiner solen på marknaden i Bergamo bassa som jag besöker tillsammans med ett fyrtiotal mathantverkare från Finland. Vi är alla på studieresa i Lombardiet i regi av samarbetsprojektet Kustens Mat. Mathantverkarna som är med på resan har gått utbildningar i mathantverk som arrangerats av Kustens Mat och representerar hela Svenskfinland från Österbotten till Åboland, Nyland och Åland.

Vi har nyss fått en presentation av ett företag, ett bageri, Grani Madre https://www.facebook.com/Grani-madre-362481130846888/ som specialiserar sej på surdegsbröd gräddat i stenugn, bakat på kultursorter av spannmål som malts i stenkvarn. Vid förfrågan om en busslast på 44 personer på studiebesök från Finland kunde besöka bageriet var svaret genast positivt, en hel busslast med människor från julgubbens land!

För att titta in i bageriet måste vi däremot gå i turer för det ryms bara fem personer in på en gång, men det skulle inte vara något problem försäkrade bagaren oss. Bagaren har jobbat i fem år med sitt företag och berättar hur han först reste omkring i ett års tid för att bekanta sej med stenugnar i Frankrike och Italien innan han själv gjorde sin ugn. Bagaren jobbar tillsammans med Universitetet i Bergamo kring kultursorterna av spannmål som han själv odlar på sju hektar mark, jo ni läste rätt, sju hektar totalt.

Kultursorter av spannmål är till exempel spelt, emmer, dinkel och enkorn. Gemensamt för kultursorterna är att de har djupare rötter än sorter som senare tagits fram för industrins behov och är således inte så känsliga för torka. De kräver inte heller konstgödsling i den utsträckning som konventionella grödor. De behöver istället en mullhaltig levande jord med mycket biomassa, vilket de själva också bidrar till att uppehålla eftersom mycket av deras biomassa finns under jorden och förblir där efter skörden. Bakningsegenskaperna i kultursorterna är också andra än i de konventionella spannmålssorterna och kultursorterna ägnar sej speciellt bra till surdegsbakning.

I företaget Grani Madre finns, förutom bagaren, en försäljare i bageributiken och en person som tar hand om odlandet av spannmålet. Vi får smaka på tre olika surdegsbröd som alla har en god syra, som passar den finländska gommen bra, och där skorpan från vedugnen är fantastisk. Bagaren har stigit upp i ottan för att baka som vanligt, och ska sedan sälja på torget i två dagars tid. Han har ändå tagit emot oss alla, visat oss runt i sina produktionslokaler, berättat passionerat om sitt värv, och delat med av sin yrkeskunskap och sina tankar kring mat. På frågan om varför en ung person på tjugoåtta år startar ett eget bageri med hela kedjan från odling, malning, bakning och försäljning svarar han att han ville lägga om sin livsstil och leva hälsosamt. Brödet behövde någon göra så varför inte han själv? Efter sin presentation skyndar han till sitt torgstånd där kunderna redan står i kö.

I Bergamo bassa ordnas en gång i månaden en ”farmers market” eller bondens marknad, där producenter från en omkrets på 40 kilometer från Bergamo säljer sina produkter. Marknaden är ett led i Bergamos hållbarhetsstrategi http://www.cittadinanzasostenibile.it/index.php/mercato-e-cittadinanza. Producenterna står själva på marknaden och presenterar sina produkter. Många har ekologiska produkter, men desto mer har 0 kilometer produkter.

Då vi pratar med producenterna om ekologisk certifiering konstaterar många att det är dyrt att certifiera sej och att man trots allt jobbar enligt samma principer. Då man dessutom själv säljer sina produkter så är det lätt att prata med konsumenten och berätta hur man jobbar. Dessutom känner många av kunderna till gårdarna eller producenterna eftersom de alla kommer från närheten av Bergamo.

Principerna för ekologisk odling är däremot viktiga och man tar det som en självklarhet, alla vill värna om hälsan säger man. Att producera 0 kilometer produkter, ser många däremot som en viktigare legitimation av produkterna, men vad betyder det egentligen? Om man producerar 0 kilometer produkter betyder det att råvaran produceras där som förädlingen äger rum, vilket innebär att förädlaren och producenten oftast är en och samma person eller åtminstone ett och samma företag. Precis som vår bagare från Grani Madre som odlar spannmålen bredvid kvarnen, och bakar dem några kilometer ifrån. I 0 kilometer konceptet är produktionen av råvaran således helt och hållet känd för förädlaren, man vet precis hur råvaran odlats eller hur djuren haft det, vad de har ätit, hur de har slaktats och ofta vilka djur som råvaran i till exempel salamin man säljer idag kommer ifrån.

Produktionen är småskalig. I Italien klarar man sej långt på 7 hektar vare sej det är grönsaker, spannmål eller mjölk man producerar. I 0 kilometer konceptet kan förädlaren också påverka produkterna genom att påverka råvarans produktion. Det som många producenter nämnde är att man är sin egen, man står för sina egna produkter, man blir inte införlivad under ett multinationellt brand vilket annars är vanligt i Italien som bland annat är storproducenter av ris. Yrkesstoltheten och glädjen är påtaglig då producenterna presenterar sina produkter. 0 kilometer är ett intressant koncept med många för hållbarheten gynnsamma effekter. Diversiteten av produkter som finns på torget är hisnande, honung som är smaksatt eller specifik för nektarväxterna som t.ex. maskros eller kastanj, örttéer, och öl för att nämna några topprodukter förutom den fantastiska osten, charkuterierna och vinerna. Gästerna från julgubbens land fick sej mycket till livs på marknaden, och mycket av det vi såg kommer att vara med oss ännu länge efter att den sista ostbiten har ätits upp!

Marianne Fred, forskningsledare på bioekonomi vid Novia

 

Kustens Mat

  • Kustens Mat är ett nationellt treårigt projekt (2016-2018) finansierat av det Europeiska landsbygdsutvecklingsprogrammet 2014-2020, där Yrkeshögskolan Novia fungerar som huvudman.
  • Partner i projektet är Dynamohouse i Österbotten.
  • Projektet har samarbetat med region Åboland som verkat på Leader finansiering och Åland som verkat på finansiering från Europeiska socialfonden (ESF) för att förverkliga utbildning inom Mathantverk i Svenskfinland.
  • Totalt har 85 personer fått en utbildning på 30 studiepoäng inom Mathantverk i regi av projektsamarbetet.
  • Fil. dr. Marianne Fred fungerar som forskningsledare inom Bioekonomi på Yrkeshögskolan Novia.
SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Ulrica Karp, Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Jan Fröjdö, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg