Renoveringen har inletts på Wasa Teater

Måndagen den 14 maj inleddes renoveringsarbeten på Wasa Teater. Under den första veckan påbörjades rivningen av salongsstolarna på stora scenen och samtidigt revs väggar och tak på studioscenen som ska bli restaurang. Rivningsarbeten pågår under sommaren och i augusti inleds grundarbeten för glaset och utbyggnaden av teaterhuset. 

Ledare – Välkommen till sista Svängrummet före sommarpausen!

Samkommunens vision är Utbildning och kultur i världsklass. Österbottningarna har i alla tider varit ett folk som gärna tagit kontakter utanför landskapets gränser för att idka handel och hämta inspiration i vardagen. Vi är stolta över vår region och har glädjande nog under senaste år inte heller varit blyga att på olika sätt hålla fram det kunnande och företagaranda som finns i vårt landskap.

I alla våra ansvarsområden har vi visat framfötterna helt i linje med vår vision. KulturÖsterbotten skapar mervärde genom ett intensivt och ömsesidigt samarbete med andra aktörer. Ett direkt resultat av detta arbete är att verksamheten kan expandera! Wasa Teater lever minsann upp till sin slogan Lokala upplevelser i världsklass. Ett resultat av gedigna samarbetet är det kraftprov vi tillsammans visar upp i samband med renoveringen av teaterhuset inför teaterns 100 års jubileum nästa år. Att det lokala hantverket i världsklass verkligen går hem i stugorna syns tydligt i bokningsläget för höstens stora premiär Gambämark. I Yrkesakademin i Österbotten har vi som bekant skördat framgångar på internationella tävlingsarenor men vi har också utvecklingsprojekt som exempelvis produktion av effektiva hus. Det kan bli ytterligare ett visitkort vi stolt kan visa upp för våra studerande och intressenter. Allt detta stöder och utvecklar grunduppgiften att stå för högklassig yrkesutbildning för unga och vuxna i vår region.

Genom ett ömsesidigt samarbete som bygger på förtroende och kunskap mårar vi å på i förverkligandet av samkommunens vår vision. Vi riktar fortsättningsvis fokus på hur vi utgående från detta på ett ännu mera aktivt sätt kan samverka så att vi också i fortsättningen ligger i topp.

Med dessa korta ord vill jag önska våra läsare och hela personalen en riktigt skön sommar!

Ulrica Karp
Direktör

Ellinor fjärde i Mästare 2018

Ellinor Gäddnäs, andra årets närvårdarstuderande vid vår enhet i Pedersöre, kom på en fin fjärde plats i Mästare2018 - FM-mästerskapen i yrkesskicklighet. 

Finalerna avgjordes i Tammerfors, där Ellinor tävlade mot sju andra om att bli bäst i landet på sitt yrke. 
Fullständiga resultat finns på Mästare2018 hemsidan: http://taitaja2018.fi/305-2/

Nästa år går finalen av stapeln i Joensuu.

Ny musik från YA i Jakobstad!

De flesta av tredje årets musikstuderande på YA gör ett inspelningsprojekt där studerande skriver, arrangerar, spelar in, mixar, producerar, distribuerar och marknadsför ett eget musikstycke. Nu finns årets samling ”Schizophonia” ut på Spotify. Du hittar låtarna genom att följa länken eller öppna Spotify och söka på artist "YA! musik"

Spotify ya

”Brodera” uppåt väggarna med projekt Kulör på Konstens natt!

broderigraffiti svangrumHur skulle det vara att pröva på något nytt på Konstens natt i år? Torsdagen den 9 augusti är det dags för sommarens största fest i Vasa. I år deltar KulturÖsterbottens projekt Kulör i samarbete med Loftet i programmet ”Broderigrafitti – österbottniska mönster uppåt väggarna”. Vi använder då hönsgaller och mattrasor (”mattväft” på ren österbottniska) som råmaterial för att inspirera deltagarna att göra sina egna tolkningar av traditionella österbottniska mönster och motiv.

Den som vill delta, kan dyka upp vid Loftets yttervägg på torsdagseftermiddagen – där står vi och ”broderar” i jätteformat. Tanken är att resultatet sedan hissas upp och monteras uppe på Loftets vägg som en synlig hyllning till gemensam kreativitet och våra traditionella mönster. Välkommen med!

SÖFUK
Svängrum-e Utges av Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn (SÖFUK)

Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa Tfn (06) 324 2211
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.sofuk.fi

Ansvarig utgivare: Ulrica Karp
Redaktionsråd: Ulrica Karp, Maria Nystrand, Carola Harmaakivi, Jan Fröjdö, Caroline Lång 
Ansvarig redaktör: Maria Nystrand
Layout: Niklas Forsberg