LEDARE

 

Wasa Teater öppnar upp verksamheten

på alla plan

 

Läs mer

KULTURÖSTERBOTTEN

 

Kom med på litterär utfärd till Umeå i april!

 

Österbotten möter Västerbotten i författarsamtal, poesi och spoken word

 

Läs mer

 

Verkstäder till havs med projektet Kulör

 

Läs mer

Ta del av informationsfilmer om yrkesutbildningsreformen

 

Inom projektet Bästa kunnande har de finlandssvenska yrkesutbildarna tillsammans producerat några informationsfilmer om yrkesutbildningen efter reformen.

 

Tanken med filmerna är att informera och fördjupa kunnandet om de förändringar som har skett. Mer material om den nya yrkesutbildningen och kompetensutvecklingen för lärare kommer troligen att färdigställas under året.

 

Filmerna är samlade i en spellista på Youtube-kanalen för Bästa kunnande. Du kan ta del av dem här:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVKc1WnRBagMjEO_csE-8Kdwj1zRvItaQ

 

 

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

YA:s närvårdarstuderande i Mästare-final

 

Ellinor Gäddnäs, närvårdarstuderande vid YA:s enhet i Pedersöre, tog sig till final i TaitajaMästare 2018. Finalen avgörs i Tammerfors i maj. Ellinor tävlar bland ett tiotal andra närvårdarstuderande om att bli den bästa närvårdaren i landet.

 

Foto: Maria Nyberg

Dramaguidning om K.H. Renlund nu

för skolklasser

 

Dramaguidningen ”K.H. Renlund – kvinnorna bakom mannen” om märkesmannen från Karleby är nu klar att förevisas för alla svenskspråkiga elever i årskurs 4–6 i Karleby och Kronoby.

 

Föreställningarna ordnas i medlet och slutet av mars, under veckorna 11 och 12, med cirka tre föreställningar varje dag för 15–20 elever åt gången. Eleverna ledsagas vid K.H. Renlunds museum – Mellersta Österbottens landskapsmuseum av skådespelarna Jessica Riippa och Viktoria Viiand, som iklär sig olika kvinnoroller från Renlunds tid. Genom dialogen kvinnorna emellan och genom lätt interaktiva uppgifter blir publiken bekant med Karl Herman Renlund (1850–1908) och hans epok samt med hans digra konstsamling, som finns utställd på museet.

 

Dramaguidningen har planerats, skrivits och regisserats av skådespelaren Pauliina Holmqvist. Finansiär för projektet är Stiftelsen Brita-Maria Renlunds minne, och projektet är initierat med tanke på stiftelsens hundraårsjubileum, som firas i år.

 

Text: Pauliina Holmqvist, KulturÖsterbotten

Bildkälla: Karleby stad/K.H. Renlunds museum (beskuren)

Trettiosex fick projektbidrag av KulturÖsterbotten

 

Kultursektionen vid Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur beslöt på sitt möte i februari att bevilja projektbidrag för regionala kulturprojekt enligt följande:

 

http://www.kulturosterbotten.fi/index.php/homepage/nyhetsarkiv/item/trettiosex-fick-projektbidrag-av-kulturosterbotten

 

Ansökningstiden för projektbidrag gick ut den 31 januari. Då hade 94 ansökningar om totalt 267.680 euro inkommit. Antalet ansökningar var i år rekordstort.

 

Kultursektionen har i år totalt 55.000 euro att fördela i projektbidrag. Av anslaget återstår ännu 1.500 euro.

 

Ett projektbidrag från KulturÖsterbotten beviljas som samkommunal delfinansiering, som registrerade samfund, organisationer och föreningar kan söka. Projekten ska vara regionala till sin karaktär och ha en koppling till det regionala kulturprogrammet. Bidrag beviljas endast projektaktiviteter, inte allmän verksamhet.

 

Text: Carola Harmaakivi, KulturÖsterbotten

 

 

 

 

Stiftelsen Wasa Teater startade insamling

 

Läs mer