LEDARE

 

Välkommen till årets första nummer av Svängrum-e

- Samkommunen Svenska Österbottens förbunds för utbildning och kulturs informationstidning för ägare och intressenter!

 

Läs mer

WASA TEATER

 

Publikökning med drygt 10 % under 2017

på Wasa Teater

 

Högklassiga produktioner och ett brett utbud av intressanta gästspel ökade Wasa Teaters publik med drygt tio procent jämfört med året innan. Wasa Teater har under 2017 totalt haft 43 500 åskådare.

 

Läs mer

 

 

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

Öppet hus vid YA

 

På lördagen ordnade YA öppet hus vid enheten i Närpes. På programmet stod förutom arbetsvisningar i verkstäderna också bland annat föreläsningar med Sture Udd (UpCode), Linda Mannila (MAKE IT FINLAND) och rektor Boris Ståhl (YA).

 

Inkommande lördag, 10.2, ordnar YA öppet hus vid enheten i Vasa. Under dagen kan du bekanta dig med våra utbildningar, ta del av arbetsvisningar i verkstäderna och ta del av information om läroavtalsutbildning och reformen av yrkesutbildningen.

 

Se hela programmet här: https://www.yrkesakademin.fi/component/content/article/79-nyheter/196-valkommen-pa-oppet-hus-till-enheten-i-vasa

 

 

KULTURÖSTERBOTTEN

 

Slöjdfestivalen kryssade till Umeå

 

Den stora Slöjdfestivalen ordnades lördagen den 27 januari, nu för andra gången.

 

Läs mer

 

KULTURÖSTERBOTTEN

 

Rekordår på evenemangskalendern

 

Ordnar du evenemang i Österbotten? Eller vill du helt enkelt hålla dig à jour med vad som är på gång i Österbotten?

 

I bägge fall lönar det sig att knappa in sig med webbkalendern ”Det händer i Österbotten” på http://events.osterbotten.fi. Den populära kalendern slog i fjol alla tidigare rekord. I juni–augusti ökade andelen besök på webbsidan med över 40 procent jämfört med samma period året innan. Också antalet enskilda användare ökade markant. Antalet sidvisningar steg med över 40 procent till drygt 86 000, detta alltså enbart under de tre sommarmånaderna.

 

”Det händer i Österbotten” drivs sedan många år tillbaka av Österbottens förbund och KulturÖsterbotten. Denna marknadsförings- och informationskanal är gratis såväl för evenemangsarrangörer som för publiken. I december 2017 fanns det inemot åttahundra evenemangsarrangörer registrerade på kalendern.

 

 

Desirée Saarela-Portin.

KULTURÖSTERBOTTEN

 

Berättarshow i Jakobstad

 

Fem berättare kring en gitarr – det utlovas lördagen den 10 februari kl. 12.30 på Svenska gården i Jakobstad. Det är Gunhild Berger, Yvonne Hoffman, Ann-Sofi Backgren och Heidi Hummelstedt som står för berättelserna. Gitarren hanteras av singer-songwritern Desirée Saarela-Portin.

 

Runebergsveckan ordnas i Jakobstad varje år för att hylla nationalskalden.

J.L. Runeberg föddes den 5 februari 1804 i Jakobstad. Runebergsveckan är en litterärt betonad kulturvecka, som i år firas den 4–11 februari med identitet som samlande tema.

 

Under veckan gästas Jakobstad av många författare, som deltar i publikevenemang och besöker stadens skolor. I veckans program ingår också musik, teater och diskussioner. Läs mera: www.runebergsveckan.fi

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

Semifinalerna i Mästare2018 är igång

 

Semifinalerna i Mästare2018 har dragit i gång. Från YA tävlar datanomer, närvårdare, merkonomer, frisörer, skogsmaskins-förare, verkstadsmekaniker och ytbehandlare om att ta sig vidare till den stora Mästare2018 finalen i Tammerfors.

Läs mer om Mästare2018 och de olika grenarna på www.taitaja2018.fi

YA fick nya hemsidor

 

Som en del av arbetet med reformen av yrkesutbildningen och inför gemensamma elevantagningen publicerade Yrkesakademin i Österbotten nya hemsidor i månadsskiftet.

 

Spana in de nya hemsidorna på www.yrkesakademin.fi