LEDARE

 

Tal av Åsa Salvesen vid Wasa Teaters spelårsöppning

 

Läs mer

YRKESAKADEMIN I ÖSTERBOTTEN

 

Restaurang Kungsgården öppnade sina dörrar

 

Läs mer

 

 

 

 

Välkommen till YA DRIVE!

 

YA Drive är en nystartad bilskola som inleder sin verksamhet hösten 2016. Bilskolan ägs av bolaget Edu YA Ab.

 

YA Drive erbjuder inledningsvis möjlighet att avlägga

B-körkortet, men kommer att erbjuda körundervisning i alla körkortsklasser. Verksamheten inleds i Närpes och kommer att utvidgas till Vasa våren 2017.

 

www.yadrive.fi

 

 

SÖFUK

 

Yrkesutbildningen och teatern belastas för hårt

i spartalkot

 

Läs mer

KULTURÖSTERBOTTEN

 

Nytt projekt lyfter fram medeltiden i Österbotten

 

Är du intresserad av medeltiden i allmänhet och Österbottens äldre historia i synnerhet? Kolla då in det nya Leader-projektet Medeltid i samtid!

 

Läs mer

 

 

Rikt kulturliv ger framgångsrika regioner          Läs mer

 

Brösttoner storsatsar i gymnasierna i höst          Läs mer i förra numret

 

Hösten 1917 i Österbotten – läs våra nyhetssammanställningar!          Läs mer

 

Interkulturell dialog på mittnordiska kulturdagar

 

Interkulturell dialog är temat för årets mittnordiska kulturdagar. Kulturdagarna hålls i slutet av september, denna gång i Norge, närmare bestämt i staden Levanger i Nord-Tröndelag.

 

Kulturdagarna erbjuder ett mångsidigt och intressant program, som spänner över fyra dagar. Med på programmet finns bland annat föreläsningar och diskussioner, utställningar, utfärder, besök hos kulturaktörer, workshoppar...

 

Från Österbotten deltar en delegation på ett tiotal personer. En av dem är projektledare Lisen Sundqvist, som talar om kulturell mångfald i Jakobstad som en kommande författar- och konstnärsfristad. Länskonstnären Jimmy Pulli berättar om brobyggande mellan kulturer i Österbotten.

 

Höjdpunkten på de mittnordiska kulturdagarna är precis som under tidigare år utdelningen av det stora mittnordiska kulturpriset. Förutom det tematiska priset delas varje år också ett ungdomspris ut. Namnet på prismottagarna avslöjas självfallet först på kulturdagarna.

 

Närmare information om Mittnorden-kommittén och de mittnordiska kulturdagarna: www.mittnorden.net.

 

Text: Ann-Maj Björkell-Holm & Carola Harmaakivi

 

 

Aktualiteter vid Luckan

 

http://karleby.luckan.fi

http://sydosterbotten.luckan.fi

 

 

Ny Brösttoner-databas öppen på webben – titta in!

 

Brösttoner-databasen med uppgifter om hundratals svenskösterbottniska författare såväl nulevande som historiska, finns nu tillgänglig igen, nu på en helt ny teknisk plattform. Författardatabasen är precis som tidigare uppdelad i en nutidsdel och en historisk del. Numera är databasen dock fullt sökbar via en behändig sökfunktion.

 

På Brösttoner-plattformen finns också nyheter och artiklar från skönlitteraturens område. Innehållet utvecklas och förbättras ständigt, och användarna får gärna komma med input och kommentarer.

 

Titta alltså in på http://db.brosttoner.fi!

 

Text: Carola Harmaakivi

 

 

Frisbeegolf på Luckan i Sydösterbotten

 

I medlet av augusti bjöd Luckan i Sydösterbotten sina kunder på frisbeegolfturnering i Kristinestad.

 

Läs mer

 

 

 

 

 

 

WASA TEATER

 

Mor Kurage och hennes barn av Bertold Brecht

Höstens första premiär på stora scenen 24.9.2016.

 

Läs mer

SÖFUK

 

Landsbygdsriksdag i Karis

 

Den finlandssvenska landsbygdsriksdagen arrangeras i år i Karis. Temat är ”Våga sticka ut!”

 

Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i landskapen i Svenskfinland. Det är nu den fjortonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen som arrangeras och den ordnas på Lärkkulla i Raseborg den 22-23.10 2016. Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar lands-bygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på lands-bygden. Även gräsrotsrörelserna i städerna är välkomna med, för problemen är ofta de samma fast omgivningen varierar.

 

 

 

 

I landsbygdsriksdagens program märks Frank Erichsen, känd från tv som den danske bonden och en talkshow där företagare som vågat sticka ut och göra någonting annorlunda presenterar sina koncept. Ann-Sofi Backgren medverkar också i programmet med en presentation av storytelling som en metod för landsbygdsutveckling. Mer information om landsbygdsriksdagen på http://landsbygdsriksdagen.webbhuset.fi

 

Arrangör för Landsbygdsriksdagen 2016 är Pomoväst rf i samarbete med Svensk Byaservice. Svensk Byaservice är ett samarbetsorgan för landsbygdsutveckling mellan Svenska folkskolans vänner, Sydkustens förbund och SÖFUK.

 

Text: Ann-Maj Björkell-Holm

Pjäsförfattare Bertold Brecht.